فیلتر پرس در داروسازی و صنعت تولید دارو

توسطمدیریت

فیلتر پرس در داروسازی و صنعت تولید دارو

کاربرد دستگاه فیلترپرس در صنعت داروسازی و تولید دارو ، نقش فیلتر پرس در تولید دارو ، مقاله در زمینه فیلتراسیون با دستگاه فیلتر پرس در ساخت و تولید دارو

فیلتراسیون مایع برای فرآیند تولید دارو:

فیلتراسیون مناسب یک نیاز ضروری در تولید دارو است. در واقع، در چندین مورد

در فرآیند مورد نیاز است. در نتیجه، فیلترهای مختلفی وجود دارد که در فرآوری دارویی مورد نیاز هستند، از جمله فیلترهای مغناطیسی، فیلترهای کیسه ای و فیلترهای خود تمیز شونده که در سیستم های فیلتراسیون مایع مانند فیلتراسیون سطحی، فیلتراسیون عمقی و سیستم های اولترافیلتراسیون استفاده می شوند.

چرا فیلترها در داروسازی مورد نیاز هستند؟

فرایندهای فیلتراسیون و جداسازی فقط در صنعت داروسازی مهم نیستند، بلکه کاملاً حیاتی هستند. فیلتراسیون مناسب این اطمینان را حاصل می کند که محصولات تولید شده برای بیماران ایمن هستند و تضمین می کند که تولید کنندگان محصولات ارزشمند را به دلیل عملکرد نادرست فرآیندهای فیلتراسیون از دست نمی دهند.

ایمنی محصول در تولید دارو بسیار مهم است، به این معنی که بالاترین استانداردهای کیفیت باید حفظ شود. در نتیجه، سیستم‌های فیلتراسیون و فیلترهایی که استفاده می‌شوند باید در فیلتر کردن سیالات تهاجمی در نقاط مختلف فرآیند مؤثر باشند.

سیستم های فیلتراسیون مورد استفاده در صنعت داروسازی:

در صنعت داروسازی انواع مختلفی از سیستم های فیلتراسیون وجود دارد که اغلب مورد استفاده قرار می گیرند. این سیستم ها شامل فیلتراسیون سطحی، فیلتراسیون عمقی و اولترافیلتراسیون می باشد. هر سیستم دارای کاربردها و مزایای منحصر به فردی است.

فیلتراسیون سطحی: سیستم های فیلتراسیون سطحی برای حفظ ذرات روی سطح مایعی که در حال فیلتر شدن است استفاده می شود. با تجمع ذرات در طی فرآیند فیلتراسیون، لایه ای از مواد روی سطح تشکیل می شود. این لایه مهم است زیرا کارایی فرآیند فیلتراسیون را افزایش می دهد. در واقع، هنگامی که لایه مواد تشکیل شد، می تواند میزان فیلتراسیون را از حدود 55٪ به 100٪ افزایش دهد. البته با گذشت زمان این لایه باعث کاهش جریان مایع می شود، بنابراین باید به طور مرتب نگهداری شود.

فیلتراسیون عمقی: فیلتراسیون عمقی شامل جریان یافتن مایع در مسیر طولانی است و از لایه های مختلف فیلتر در طول مسیر عبور می کند. در این فرآیند ذرات، مواد محلول و مواد کلوئیدی از مایع خارج می شوند. این فرآیند با فیلترهایی شروع می شود که ذرات بزرگتر را کاهش می دهند و سپس در طول مسیر، ناخالصی های کوچکتر به تدریج فیلتر می شوند. در حالی که سیستم های تصفیه عمقی هزینه بیشتری نسبت به سیستم های فیلتراسیون سطحی دارند، معمولا عمر طولانی تری دارند و ذرات کوچکتر را فیلتر می کنند.

اولترافیلتراسیون: سیستم های اولترافیلتراسیون برای حذف کوچکترین ذرات (01/0میکرون) از مایع و همچنین آلاینده هایی مانند ویروس ها، باکتری ها، تک یاخته ها و سایر میکروارگانیسم های خطرناک استفاده می شود.

انواع فیلتر برای پردازش دارویی:

علاوه بر سیستم های مختلف فیلتراسیونی که استفاده می شود، انواع مختلفی از فیلترها برای صنعت داروسازی مهم هستند. این فیلترها شامل فیلترهای مغناطیسی، فیلترهای کیسه ای و فیلترهای خود تمیز شونده هستند.

فیلترهای مغناطیسی: فیلترهای مغناطیسی معمولاً در تولید داروسازی مایع برای حذف ذرات آهن از مایعات استفاده می شوند. این فیلترها معمولاً می‌توانند پس از پر شدن تمیز شوند و دوباره مورد استفاده قرار گیرند. از دیگر مزایای فیلتراسیون مغناطیسی می توان به حداقل هزینه های اجرا و دفع و سازگاری با محیط زیست اشاره کرد.

فیلترهای کیسه ای: یک گزینه مقرون به صرفه برای استفاده در فرآیندهای دارویی هستند. این فیلترها از میکروفیلتراسیون برای حذف آلاینده ها از مایعات استفاده می کنند. فیلترهای کیسه ای که به این دلیل نامگذاری شده اند که زباله هایی که فیلتر می شوند در یک کیسه جمع آوری می شوند، در اندازه های مختلف منافذ هستند تا نیازهای مختلف فیلتراسیون فرآیندهای تولید دارو را برآورده کنند.

فیلترهای‌خودتمیزشونده: فیلترهای‌خود‌‎‌‌‌‌تمیزشونده برای سیستم های فیلتراسیون با تقاضای بالا و مقیاس بزرگ ایده آل هستند. بزرگترین مزیت این فیلترها این است که تعمیر و نگهداری خود را انجام می دهند. با انواع دیگر فیلترها، سیستم فیلتراسیون باید به طور کامل متوقف شود تا تعمیر و نگهداری انجام شود. فیلترهای خود تمیز شونده نیازی به این کار ندارند زیرا از شستشوی معکوس برای دور کردن زباله ها از کناره های فیلتر و به سمت پایین محفظه فیلتر استفاده می کنند .از آنجا، زباله ها تا آخر از سیستم رانده می شوند، در حالی که فیلتر در جای خود باقی می ماند.

محل استفاده از فیلتراسیون مایع در فرآیند دارویی:

فیلتراسیون و جداسازی مایع از الزامات فرآیندهای متعدد در تولید دارو هستند. برخی از کاربردهایی که در آن فیلتراسیون مایع استفاده می شود عبارتند از:

  • شفاف سازی و پیش تصفیه برای حذف ناخالصی های جامد، پودرهای حل نشده و ذرات برای اطمینان از کیفیت محصول نهایی و محافظت از تجهیزات در پایین دست
  • فیلتراسیون حلال در تولید مواد فعال دارویی (API)
  • فرمولاسیون و مخلوط پودری از مواد مختلف ترکیبی، از جمله داروی فعال، برای تولید ترکیبات پزشکی
  • کاهش بار زیستی برای کاهش ذرات یا باکتری هایی که به مرحله نهایی فیلتراسیون استریل می شوند.
  • فیلتراسیون استریل محصول نهایی
  • آب تزریقی استریل برای رقیق کردن و حل کردن داروها

مطمئناً این لیست جامعی نیست زیرا فرآیندهای زیادی در تولید دارو وجود دارد که نیاز به فیلتر کردن دقیق و کامل مایعات دارد. به همین دلیل، درک انواع سیستم‌های فیلتراسیون و فیلترهایی که معمولاً در صنعت استفاده می‌شوند، مهم است.

روش های فیلتراسیون در داروسازی با استفاده از دستگاه فیلتر پرس

دستگاه فیلتر پرس (همچنین به عنوان فیلتر پرس صفحه و قاب نیز شناخته می شود) نوع فیلترهایی را که در دهه 1800 تکامل یافتند را نشان می دهد. به طور کلی، نوع فیلتر پرس که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد، معمولاً به عنوان «فیلتر پرس محفظه ای»، «فیلتر پرس ممبران» یا «فیلتر صفحه ممبران» شناخته می شود. بسیاری از صنایع، مانند صنایع غذایی، شیمیایی یا دارویی، کالاها را از سوسپانسیون‌ها یا دوغاب‌های جامد مایع می‌سازند. جامدات و مایعات در دستگاه فیلتر پرس جدا می شوند تا قسمت خوب مخلوط را بتوان پردازش، بسته بندی یا تحویل داد. فشار بالا فیلتراسیون را در انتخاب پارچه فیلتر به حداکثر می رساند . فرآیند فیلتراسیون باعث می شود کیک فیلتر دارای رطوبت کم باشد.

دستگاه فیلتر پرس تقریبا در هر نوع صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. هیچ صنعتی وجود ندارد که نیازی به فیلتر پرس نباشد. بنابراین، صنعت داروسازی نیز از این قاعده مستثنی نیست. نیاز به فیلتراسیون برای داروسازی تقریباً ضروری است که گویی آن را در صنعت فراگیر می کند. مجله علم و فناوری هند، فیلتراسیون را به عنوان روشی تعریف می کند که در آن مواد گرانول جامد خارج می شود. ماده گرانول جامد از یک سیال، اعم از گاز یا مایع، با استفاده از یک محیط قابل نفوذ در طول فرآیند فیلتراسیون استخراج میشود. فرآیند فیلتراسیون برای نیازهای مختلف‎ داروها مورد نیاز است. استفاده انعطاف پذیر از فیلتراسیون، آنها را به یک فرآیند پرکاربرد در صنعت داروسازی تبدیل می کند.

نباید فرآیند فیلتراسیون را با جذب اشتباه گرفت. تفاوت زیادی بین فیلتراسیون و جذب وجود دارد. فرآیند جذب به دلیل ماهیت فیزیکی ذرات اتفاق می افتد. در مقایسه، فیلتراسیون به این دلیل رخ می دهد که یک غشاء در فرآیند وجود دارد. در توضیحات تجاری، دستگاه های جذبی که از زغال چوب فعال یا رزین های تبادل یونی استفاده می کنند، فیلتر هستند. با این حال، فرآیند استفاده و عملکرد آنها جذب است، نه فیلتراسیون.

انواع فیلتراسیون در دستگاه فیلتر پرس:

در صنعت داروسازی به طور کلی از چندین نوع روش فیلتراسیون استفاده می شود. فیلتر پرس در صنعت داروسازی برای موارد زیادی کاربرد دارد. رایج ترین روش های فیلتراسیون مورد استفاده در صنعت داروسازی عبارتند از: فیلتراسیون سطحی، فیلتراسیون عمقی و اولترافیلتراسیون. هر فرآیند فیلتراسیون برای فرآیند متفاوتی در صنعت استفاده می شود و مزایای متعددی به آن اضافه شده است.

فیلتراسیون سطحی:

در دستگاه فیلتر پرس از روش صافی سطحی برای نگه داشتن ذرات روی سطح ماده ای که فیلتر می شود استفاده می شود .با ادامه فرآیند فیلتراسیون در دستگاه فیلتر پرس، ذرات روی سطح ماده به مرور زمان جمع می شوند. لایه مواد جامد که بر روی سطح ایجاد می شود “لایه کیک” است. “لایه کیک” کارایی فرآیند فیلتراسیون را افزایش می دهد. هنگام استفاده از فیلترهای سطحی، میزان فیلتراسیون اولیه تنها 55 درصد است. با این حال، با تشکیل “لایه کیک”، راندمان فرآیند فیلتراسیون تا 100 درصد می رسد. فرآیند فیلتراسیون سطحی در دستگاه فیلتر پرس نیاز به تعمیر و نگهداری گاه به گاه دارد. از آنجایی که در نهایت با جمع شدن ذره روی سطح ماده، تخلیه جریان اتفاق می افتد، نیاز به پاکسازی دارد.

فیلتراسیون عمقی:

هنگامی که مواد با عبور از لایه‌های مختلف فیلترها قبل از خروج از سیستم فیلتر در یک ماشین فیلتر پرس، از یک جاده طولانی عبور می‌کنند، به آن فیلتر عمقی می‌گویند. ذرات، مواد محلول و مواد کلوئیدی از سیال از طریق فیلتراسیون عمقی حذف می شوند. ذرات بزرگ در ابتدا در طول مسیر طولانی فرآیند فیلتراسیون حذف می شوند. ذرات کوچکتر و در نهایت با عبور مواد از فیلتر عمق حذف می شوند.

دستگاه های فیلتر پرس با استفاده از سیستم های فیلتراسیون عمقی با استفاده از فرآیند جریان برگشتی تمیز می شوند. هنگامی که جریان محیط معکوس می شود، منجر به باز شدن منافذ در فیلر می شود. سیستم های تصفیه عمقی گران تر از فیلتراسیون سطحی هستند. با این حال، فیلتراسیون عمقی عمر طولانی تری نسبت به فیلتراسیون سطحی دارد و می توان برای مدت طولانی از آن استفاده کرد.

اولترافیلتراسیون:

اولترافیلتراسیون یکی دیگر از روش های رایج فیلتراسیون است که در صنعت داروسازی استفاده می شود. هنگامی که منافذ فیلتر نیاز به اندازه 0.01 میکرون دارند، معمولاً از روش اولترافیلتراسیون استفاده می شود .جدا از حذف ذرات کوچک از جریان مواد، اولترافیلتراسیون برخی از ویروس ها یا میکروارگانیسم های موجود در جریان را نیز از بین می برد. میکروارگانیسم هایی مانند باکتری ها یا تک یاخته ها به طور کلی از جریان مواد حذف می شوند .در دستگاه فیلتر پرس، موادی که می توانند از غشاء عبور کنند به عنوان “مواد تراوش” شناخته می شوند.”مواد بازدارنده” آنهایی هستند که توسط غشاء نگه داشته می شوند.

اولترافیلتراسیون برای جداسازی، تغلیظ و خالص‌سازی ماکرومولکول‌های خاص بهترین گزینه است. فرآیند فیلتراسیون در دستگاه فیلتر پرس درجه خلوص بالایی را به محصولات آن می بخشد. در صنعت داروسازی عمدتاً برای تولید واکسن، پلاسما و سرم استفاده می شود .پمپ های کم برش می توانند دناتوره شدن برشی کالا در اولترافیلتراسیون را کاهش دهند. غشاهای مورد استفاده در این فرآیند نامتقارن هستند. شکل نامتقارن غشا اجازه نمی دهد که زباله ها در غشا مسدود شوند .بنابراین، اولترافیلتراسیون در فیلتر پرس اتوماتیک برای تولید محصولات بیوتکنولوژی مقرون به صرفه تر است. این فرآیند فیلتراسیون برای تولید پلاسما نیز بسیار مفید است.

می بینیم که استفاده از فیلتر پرس در صنعت داروسازی تقریباً اجتناب ناپذیر است. روش های فیلتراسیون چندگانه در حوزه های مختلف صنعت داروسازی استفاده می شود. این به هر برنامه ای بستگی دارد که تصمیم بگیرد چه چیزی را فیلتر می کند و نحوه تولید خروجی نهایی خود را تعیین می کند .سطح ، عمق و اولترا فیلتراسیون کاربردهای خود را در صنعت دارند .با ادامه توسعه تحقیقات و فناوری، می توان از روش های جدید و موجود فیلتراسیون برای تولید کالاهای با کیفیت بهتر در صنعت داروسازی سرمایه گذاری کرد.

درباره نویسنده

مدیریت administrator

دیدگاه‌ها بسته شده اند.
ارتباط با مدیریت